Bredsand en de rode huisjes
Door: Mandy
Blijf op de hoogte en volg Mandy
29 Juli 2019 | Zweden, Bredsand
Vandaag zijn we naar Uppsala gegaan, for business and pleasure. We moesten wel even naar een grotere stad in de omgeving, aangezien onze gasfles leeg was, we konden nog net aan ons eten klaarmaken gisteravond. Inmiddels zijn we voorzien van een volle fles, dus we kunnen er weer even tegenaan. Verder wilden we graag naar Uppsala vanwege de kathedraal. De Domkyrke Uppsala is de grootste kerk/kathedraal van Scandinavië. Aangezien we ook naar het dorpje Sigtuna wilden, hebben we dat gecombineerd. We zijn vanmorgen naar Uppsala gereden. In een restaurantje gevraagd naar een Zweedse lekkernij die we moesten proberen. Uiteindelijk had Paul een sjokoladbulle(er zullen nu vast Zweden boos worden door deze spelling, maar beter wordt het niet;)). Dit is een chocoladebal met eromheen en laagje kokos. Ik had een kanelbulle, een kaneelbroodje dus. Beiden lekker! Vervolgens zijn we de enorme kathedraal ingegaan. Je kent de vorm van die grote kerken wel, heel hoog in het midden en dan van die kleine uitsparingen in de zijkant. Dat was hier ook. Je hebt het ''hoofd''altaar, en aan de zijkanten nog 20(!) kleine kerkjes. Vroeger werden deze ook allemaal gebruikt, tegenwoordig alleen de grote. Ook deze kerk hoort weer bij de Zweedse kerk, waar ik van de week over schreef. Na de lunch(waarbij ik natuurlijk weer gemorst heb op mijn nieuwe, witte shirt), zijn we de gasfles gaan regelen en naar Sigtuna gereden. Dit stadje staat bekend als het oudste stadje van Zweden. Het stadje is in de 10e eeuw gesticht en heeft prachtig gekleurde, houten huisjes en een ruïne van een kerk. Intussen zijn we ook maar even gaan opzoeken waar de rode kleur van al die huisjes vandaan komt. In de verf, een soort pasta, werd ijzeroxide gedaan. Dit was goedkoop, waardoor vooral armere mensen die gebruikten. Na verloop van tijd kon je(en kun je) de verf er als stof vanaf borstelen waarna je opnieuw verft. De ijzeroxide wordt niet meer gebruikt, de rode verf wel. Je ziet enkele huizen met bijvoorbeeld witte verf, of lichtgroen of blauw. De eigenaren van dit huis laten hiermee dus zien dat zij geld hebben wat ze in hun huis steken.
Inmiddels zitten we weer lekker op de camping en gaan we morgen alweer verder. We rijden dan naar Bollnäs, weer iets noordelijker. Kijk zeker weer even bij de foto's! Als je erg snel bent met lezen staan ze er misschien nog niet op, want via de laptop wil dat namelijk niet zo lekker, dus dat moet ik met mijn telefoon doen.
29 Juli 2019 - 14:48
Mama:
Je houdt ons goed op de hoogte. Erg leuk.
Op naar de volgende locatie maar rij voorzichtig ondanks dat het stil is op die wegen.
29 Juli 2019 - 16:03
Petert:
Mooie omschrijving van een prachtige tocht. En ooohw dat knoeien? Tja je hebt het niet vreemd