Summer in the city - Reisverslag uit Oslo, Noorwegen van Mandy Stel - WaarBenJij.nu Summer in the city - Reisverslag uit Oslo, Noorwegen van Mandy Stel - WaarBenJij.nu

Summer in the city

Door: Mandy

Blijf op de hoogte en volg Mandy

12 Juli 2022 | Noorwegen, Oslo

Op het moment van schrijven zitten we in de auto op weg naar Evje. Dit ligt ongeveer een uur ten noorden van Kristiansand. De laatste plek alweer voor we terugreizen naar huis. Maar zover is het nog niet gelukkig. We beginnen maar eens bij Oslo en wat we daar allemaal gedaan hebben.

Zowel Paul als ik twijfelden vooraf om naar Oslo te gaan. We genieten zo van de wonderschone natuur in Noorwegen, wat heeft Oslo dan te bieden. Toch de knoop doorgehakt om er eens heen te gaan. Achteraf zijn we daar erg blij mee! Oslo blijkt een onwijs leuke stad te zijn.

We verbleven in een mini-airbnb in Slependen, met het OV een klein stukje naar Oslo centraal. Helaas is het treinstation in Slependen tijdelijk gesloten vanwege onderhoud, dus moesten we via Sandvika reizen. Kleine moeite, want het netwerk van OV is prima in deze omgeving. Nadat we de auto bij het appartement gezet hadden zijn we Oslo ingegaan. Hoewel Oslo een vrij oude stad is, staan er aan het water, vlakbij het station veel moderne gebouwen. Het is duidelijk dat overal goed over nagedacht is, met bijzondere architectuur. Het Operahuis bijvoorbeeld, loopt schuin omhoog, waardoor je over het dak naar boven kan lopen. Dit geeft een leuk uitzicht over het centrum en het Oslofjord. Nadat we daar onze eerste kennismaking met Oslo hadden, zijn we naar het Koninklijk paleis gelopen. Na even opgezocht te hebben wat de gehesen vlag betekent, konden we concluderen dat de koning in het land is. Of hij ook thuis was, dat zullen we nooit weten. Na wat eten zijn we lekker teruggegaan naar ons appartementje, want we wilden natuurlijk graag Formule 1 kijken;).

Zondag zijn we op tijd de stad in gegaan want we wilden graag naar het Nationaal museum. Dat was onlangs op een nieuwe locatie geopend. Dit was de moeite waard met 3 etages vol kunst, design, voorwerpen en beeldhouwwerken. Hoewel mijn favoriete schilderij al sinds jaar en dag Amandelbloesem van Vincent van Gogh is, heb ik hier een ander gevonden wat mij hetzelfde gevoel geeft. Het is Vinternatt i Rondane door Harald Sohlberg. Na het rondje museum zijn we nog even teruggelopen om nog een keer te kijken. Aangezien ik koelkastmagneetjes spaar, hebben we die als magneetje gekocht. Ik zal een foto van het schilderij toevoegen.

Na het Nationaal museum zijn we naar het Vigelandspark geweest. Een park ontworpen door de kunstenaar Vigeland. Het staat helemaal vol met beelden die door hem gemaakt zijn. Bijzondere maar vooral mooie beelden. Door Marie-Louise en Peter zijn we aangeraden om naar het Munch-museum te gaan. Ook dit museum is net nieuw geopend. Hier hangen bijvoorbeeld drie versies van het werk ‘De Schreeuw’ door Munch. We hebben er 2 kunnen zien, doordat er steeds 1 van de werken ‘’open’’ is. De andere twee hangen achter deurtjes. Op het hele uur stellen ze een ander werk tentoon. In het Nationaal Museum hadden we ook al een versie gezien, dus 3 op 4 vonden we netjes, haha. Na lekker wat gegeten te hebben zijn we lekker de race gaan kijken in ons appartementje.

Op de laatste dag wilden we eigenlijk wat rustiger aandoen, maar hadden we ook nog wel wat wensen. Ik wilde bijvoorbeeld graag de wisseling van wacht zien en naar de Domkerk. Daarnaast wilden we ook nog naar Holmenkollen, de skischans. Na een rustige start zijn we naar de Domkerk gegaan en hebben we, zoals altijd, een kaarsje aangestoken. Daarna was de wisseling van de wacht, waar we een poosje hebben gekeken. Toen hebben we, na een lunch een onverwacht gezoek gebracht aan het raadhuis. Er fietste een rondleiding voorbij, waarbij de gids vertelde dat we binnen konden kijken, dus dat hebben wij ook meteen gedaan. Prachtig gebouw met heel mooie muurschilderingen. Vervolgens met de tram naar de Holmenkollen voor een prachtig uitzicht vanaf de schans. Na deze dag zijn we lekker uit eten geweest in de buurt van het Operahuis. Hier vlakbij zijn stadsstrandjes aangelegd waar we genoten hebben van de spelende kinderen en alle zwemmers. Het was immers prachtig weer. We hebben onze Oslo-trip afgesloten waar we hem ok begonnen, bovenop het Operahuis. Toen ik daar stond begreep ik pas echt wat mensen aantrekt in Oslo. Het is een stad met vooral veel liefde, rust maar ook levendigheid. Zoveel verschillende mensen die naast en met elkaar samenleven en ruimte maken voor elkaar. We komen hier zeker nog eens terug!

Het volgende verslag zal ook de laatste zijn, aanstaande zaterdag komen we namelijk weer aan in Nederland. De vakantie is voorbij gevlogen, dus we halen alles uit onze laatste dagen hier!

• 12 Juli 2022 - 12:39

Helma :

Wat een mooie reis maken jullie weer. Geniet nog van de laatste dagen.

• 12 Juli 2022 - 16:46

Marie-Louise :

Wat een leuk verslag en wat herken ik wat je zegt over Oslo. Alhoewel ik meer van de natuur ben.
    Helaas konden wij het raadhuis niet, we hebben wat gemist.
    Lief stel geniet nog even van het o zo mooie Noorwegen. Veilige vaart naar huis. En schrik niet van het rijgedrag van ons Nederlanders in tegenstelling van de Noren. Kus

• 12 Juli 2022 - 21:37

Annie:

Wat mooi allemaal weer zeg.Dat blauwe schilderij prachtig.Nou geniet nog effe die laaste dagen .En voorzichtig met de terug reis he xx

• 14 Juli 2022 - 22:36

Martin En Veroni:

Heel herkenbaar wat je schrijft in Oslo. Laatst in de Volkskrant stond een paginagroot artikel over de investeringen die ze gedaan hebben in musea en andere gebouwen. En hoe goed dat was voor de stad. Toen wij er waren in 2017 waren ze hard bezig. Wij vonden het interieur van het stadhuis ook indrukwekkend. We wensen jullie een goede terugreis.